BUILDING INNOVATIVE SOLUTIONS

Barton Malow Company has had the pleasure of working with Argonne National Laboratory on a series of projects to promote Argonne as a user facility that other national laboratories, universities and industry organizations can utilize. Projects include:

Argonne Materials Engineering Research Facility (MERF)

Barton Malow Company and Barton Malow Design were award the $5.8M Argonne National Laboratory Materials Engineering Research Facility project. The design/build project is a renovation within an existing building, and is fully funded through ARRA and private funds.

Argonne chose to utilize one of their existing, vacant spaces to accommodate an 11,600 SF battery testing facility, including two high bay labs, three pilot labs, an explosion pilot lab, and a characterization lab. The space selected for the MERF neighbors an occupied portion of the facility where crucial experiments take place, among them are experiments with pure sodium, a highly flammable element when exposed to water. To ensure the safety of workers and all Argonne employees, there was a great deal of pre-planning and coordination between users, the project team and all the subcontractors.

The concept of building a building within an existing facility required the project team to work in tight spaces and successfully integrate the new and existing structures and utilities. The most challenging aspect regarding the tight workspaces involved adding the bridge crane in the high bay labs. To make this possible, the project team utilized sequenced construction and erected the cranes in each of the respective high bays.

A complex mechanical system was added that features an extensive exhaust system for powder particulates. Building Information Modeling (BIM) was the perfect tool to utilize on this project for clash detection with the mechanical system and the tight site logistics.

 

366 Expansion

The Argonne Wakefield Accelerator (AWA) was housed in Building 366, which was also used as the main construction facility for High Energy Physics (HEP) projects and detectors. This design/build project was for a structure to occupy vacant space adjacent to Building 366, which includes a pre-engineered metal building and foundations.

The space permitted the extension of the existing concrete block bunker, which in turn allowed for an increased accelerator length and experimental possibilities. The facility is also structured as a user facility to provide access to other organizations, including other national laboratories, universities, and industry.

The layout and systems installed included foundations and a pre-engineered metal building system, electrical services into the new space, upgraded electrical service, a water-based fire suppression system, a complete HVAC system including relocated steam unit heaters and piping, telecommunication services, and using the existing building system.

Extensive planning and coordination efforts were necessary to add a large bridge crane in the new addition. The new bridge crane occupies sections of both the old and new facility, and supports the existing crane located in the existing portion of the facility. The project team had to erect the new bridge crane with little to no clearance space between the old and the new. The primary concern for the project team was placing the bridge cranes in the correct location to enable them to support each other to ultimately coordinate the transportation of concrete shielding blocks from one location to another to make linear accelerator technologies experiments possible for Argonne.

Bruce Bare

“I truly enjoy working for a company that promotes a culture of collaboration, integrity, and innovation. Our team of local construction professionals looks forward to an opportunity to work with you and demonstrate how Barton Malow consistently exceeds our clients' expectations throughout all stages of our projects. ”