BUILDING INNOVATIVE SOLUTIONS

New Cabell Hall Renovation

The New Cabell Hall renovation at the University of Virginia started in September of 2008 and was the first major renovation performed on the building since its original completion in 1952. New Cabell Hall is the University’s largest classroom building and now houses over 50 classrooms and 390 offices in five stories, plus a basement totaling 159,129 SF. The renovation was complete in August of 2014.

Project Complexity

An asset to the School of Arts and Sciences, this large classroom building had to remain at least 50% occupied during the renovations.

Solution: The top three floors were occupied by the University for Phase 1 and then the basement through second floor was occupied for Phase 2. Floors were renovated by leaving an unoccupied floor available between occupied floors and construction zones as buffer space for sound or any other disruptive elements.

The courtyard was enclosed on all sides by walls, so getting access and construction equipment into the courtyard was a major challenge.

Solution: Instead of a tower crane to lift materials and equipment over the building and down into the courtyard, Barton Malow saved the University approximately $500,000 by putting a temporary tunnel through the building to access the enclosed courtyard

Existing heating and cooling was all run from basement.

Solution: With a horizontal renovation plan, Barton Malow had to create a new HVAC and power plant for the occupied top three floors during the first phase of construction.

New Cabell Hall is attached to Old Cabell Hall, another fragile and historic landmark.

Solution: Barton Malow avoided damage to Old Cabell Hall (built in 1890) during underground utility installation by means of an elaborate system of sheeting and shoring and other protective measures. Demolition of the existing connecting elements was done with surgical precision and only after extensive planning.

The jobsite was severely limited with a lay down area of 30 feet by 50 feet.

Solution: This condition was clearly identified in the scopes of work for all subcontractors. Hence, they were obligated to perform “just-in-time” delivery of materials and scheduling of installations.

Sustainability Elements

  • This project originally targeted LEED Silver Certification; the New Cabell Hall renovation recently earned LEED Gold certification. In order to achieve this, Barton Malow worked with the University and the design team during preconstruction to find and confirm construction materials that met the specifications as well as the LEED requirements.
  • The team found a source of certified wood for 100% of the millwork for the project at the same price as non-certified wood.
  • Barton Malow confirmed with all subcontractors their ability to meet the LEED specifications and selected subcontractors that were able to confirm LEED compliance during buyout of the project.
  • Barton Malow completed all of the LEED submittals during the normal submittal process to ensure that the LEED requirements were met during construction.
Mike Van Sickel

“"We are what we repeatedly do, excellence then is not an act, but a habit." I'm excited to be part of a team with such a strong commitment to making excellence a habit!”